Német OKTATÁS

       BUDAPEST - CEGLÉD

                          Mobil: 0670-419-1960                                     

Instant Deutsch

Szerkeszti

www.instantdeutsch.jimdo.com

www. osztrakvendeglatas.jimdo.com

E-mail: thomasplawez@gmail.com

Ingyen tanulás, osztrák diploma

Írta: Karácsony Zoltán - 2010.


Se tandíj, se felvételi vizsga, a nyugati környezet egy ugrásra van. Hogyan lehet osztrák diplomát szerezni, és mit ér az álláspiacon?

Szabados Viktor már diplomamunkáját írja a bécsi Wirtschafts?universitäten (közgazdasági egyetem), emellett egy osztrák tulajdonú cégnél dolgozik Budapesten. Egyike azoknak a magyar fia?taloknak, akik Ausztriában végzik felsőfokú tanulmányaikat. Viktor ezenkívül több éve vezeti a Bécsben működő Magyar Diákok Egyesületét.

Az általa gyűjtött friss statisztikákból kiderül: egyre népszerűbb az ausztriai felsőoktatás a magyar fiatalok között. ?Folyamatosan nő a magyar hallgatók száma. Míg 2006-ban 1100-an tanultak, 2009 végén már majdnem 1500 magyar hallgatót regisztráltak. 75 százalékuk Bécsben, 15 százalékuk Grazban tanul? ? mondja.

Az osztrák felsőoktatás növekvő népszerűségének több oka is van: az EU-csatlakozás óta szabad az út az osztrák felsőoktatásba, nincs tandíj, nincs felvételi vizsga (néhány szak kivételével), és elismerik a magyarországi érettségit. A könnyű bejutást és az olcsó tanulást sok német fiatal is kihasználja. Az utóbbi években a németek elárasztották az ausztriai egyetemeket. ?Elképzelhető, hogy a jövőben lesz valamilyen szintű felvételi, de jelenleg többségében nincs szűrő? ? vázolja a trendeket Szabados Viktor.

500 euró a havi megélhetés

Két évvel ezelőtt szerzett diplomát az osztrák felsőoktatásban Erdey-Grúz Mária, aki a Budapesti Gazdasági Főiskola közgazdász diplomáját Bécsben az Universität Wien gazdasági informatika szakán mesterképzéssel egészítette ki.

?Ez a képzés Magyarországon akkor nem létezett, de elérhető volt Bécsben. Egyszerűen zajlott a felvételi: felmentem az egyetem webolda lára, kinéztem a szakot, regisztráltam magam az interneten, beadtam a szükséges papírokat, majd egyszerűen beiratkoztam. Ilyen gyorsan ment? ? mondja.

Máriának még nem volt szerencséje, ugyanis 2006-ban, amikor elkezdte a képzést, félévente 365 eurót ? körülbelül 100 ezer forintot ? kellett fizetnie tandíj címén, ám ezt azóta eltörölték. Jelenleg az intézmények szemeszterenként jelképes összeget, körülbelül 17 eurót (3700 forintot) kérnek minden hallgatótól.

Ez persze nem minden, hiszen meg is kell élni Ausztriában. Egy hónap Bécsben szerény életvitellel körülbelül 500 euróból (130 ezer forint) hozható ki (részletes költségek táblázatunkban). Erdey-Grúz Máriának a tandíj miatt nehezebb dolga volt, de megoldotta. ?Az első félévben megtakarított pénzemből éltem, a második szemesztertől pedig az egyik tanszéken kaptam tanulmányi asszisztensi állást. Ebből meg tudtam élni. A tanszékek gyakran keresnek hallgatói munkaerőt, amihez nem is kell munkavállalási engedély. Rám egy jól sikerült házi dolgozat miatt figyeltek fel, ilyen apróságok is számítanak.?

A magyar diákhitel is jó

Az egyetem berkein kívül viszont nehéz legálisan dolgozni. Ennek oka, hogy 2011 májusáig Ausztria engedélyhez köti a magyarok munkavállalását, és ezt a dokumentumot csak akkor adják ki, ha az adott munkára nincs osztrák jelentkező. Igaz, vannak élelmes egyetemisták, akik kint egyéni vállalkozást alapítanak ? ez legális, egyetemisták szerint a magyarországinál könnyebb, gyorsabb elintézni ? és munkájukról számlát állítanak ki a megbízónak. ?Rendezvényszervezői, raktári, fuvarozói és sofőrmunkák esetén gyakori ez a megoldás? ? erősíti meg Szabados Viktor. Főleg szezonális, vendéglátóipari tevékenység esetén könnyű beszerezni a munkavállalási engedélyt, mert e területen hiány van Ausztriában, és a hatóság szinte automatikusan megadja az engedélyt. Egyébként pedig érdemes az év elején igényelni a munkavállalási szándékot. A diák?munkák óradíja 8-12 euró között mozog.

Segíti a finanszírozást, ha diák?hitelt veszünk fel, méghozzá Magyarországon. Sok, Ausztriában tanuló magyar fiatal nem tudja, hogy a magyar diákhitelt ő is elérheti. Az igénylésben pedig minden érdeklődőnek szívesen segít az ausztriai magyar diákszervezet.

Mindent mérlegre téve megállapítható: minimális szülői rásegítéssel az ausztriai tanulás egyáltalán nem luxus, sőt nem sokkal drágább, mint a magyarországi.

Erasmussal is lehet

Az osztrák felsőoktatásba vendéghallgatóként, az EU által finanszírozott és magyar egyetemeken elérhető Erasmus program révén is bele lehet kóstolni. Így tett Hideg Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem sportszervező szakos hallgatója, aki második félévét tölti a grazi Karl-Franzens-Universitäten. ?Szerettem volna német nyelvterületen tanulni egy Magyarországhoz közeli helyen, ezért pályáztam meg az ösztöndíjat. Mivel félárva vagyok, és a nagyszüleim minimális anyagi támogatást tudnak nyújtani, így a nyári munkából származó spórolt pénzből, a havi 340 eurós Erasmus-ösztöndíjból és diákhitelből fedezem a kintlétet. Igen komoly pénzbeosztással körülbelül 500 euróból jövök ki havonta. Nagy élmény itt tanulni, ideálisak a feltételek, a felszereltség, emellett órák után sem unatkozom: sok programot szerveznek az Erasmus-koordinátorok. Eddig is jól beszéltem németül, itt inkább a nyelvi biztonságom fejlődött, és sok osztrák barátot szereztem? ? mondja Gabriella.

Eredetileg egy félévre szólt az ösztöndíj, de jó tanulmányi eredménye miatt az egyetem még egy félévre meghívta. Az ösztöndíj után befejezi pécsi tanulmányait, de nem zárja ki, hogy ottani kapcsolatainak segítségével később Ausztriában dolgozzon szabadidős sportesemények szervezésében.

Nincsenek évfolyamok

?Az osztrák felsőoktatási rendszer sokkal rugalmasabb a magyarnál. Bármelyik félévben elkezdhetjük a szakot, és javarészt egyénileg lehet ütemezni a tantárgyakat és a vizsgákat. Sajnos az első félévekben személytelen az egyetem, a vizsgák a közgazdasági egyetemen többnyire feleletválasztós tesztek, amelyeket gépek értékelnek és osztályoznak. A személyes vizsgák később következnek? ? mondja Szabados Viktor. Nehezíti a beilleszkedést, hogy az egyénileg összeállított tanrend miatt nincsenek hagyományos csoportok, sem évfolyamok.

Szintén általános megfigyelés: az órákra járás önmagában nem javítja a nyelvtudást. ?Az egyetemi órák elsősorban a szaknyelvi ismeretet bővítik. A hétköznapi nyelvtudásban akkor fejlődtem igazán, amikor tanszéki asszisztensként intéztem a hallgatói ügyeket? ? jegyzi meg Erdey-Grúz Mária. Hozzáteszi, a vizsgákon az értékelés szigorúbb a magyarnál. ?Ott a legjobb osztályzat, az 1-es bizony ritkaságnak számít, így már a 3-asnak is nagy az értéke.? Mária a Bécsben tanultakat összességében hasznosnak tartja. ?Máig kapcsolatban vagyok az egyetemmel, projekteken dolgozom velük.?

Karrierépítés tanulás alatt

Kardinális kérdés egy magyar fiatal számára, hogy mit ér az osztrák diploma az álláspiacon. ?Magyarországon az osztrák és a német hátterű cégeknél egyértelműen előnyösnek látom a külföldi végzettséget. Az osztrák diploma emellett bizonyítéka a magas szintű nyelvtudásnak, az alkalmazkodó készségnek, a nyitottságnak? ? véli Juhos Andrea karrier-tanácsadó. Tapasztalatai szerint jó az osztrák műszaki, informatikai és közgazdász diploma megítélése Magyarországon; jogi végzettséggel viszont szerinte rosszabbak a kilátások.

Emellett az sem elhanyagolható előny, hogy a diplomázás után a helyi ismeretségeknek, kapcsolatoknak köszönhetően könnyebb munkát találni Ausztriában, mintha Magyarországról próbálkozna az ember. A fizetés pedig három-, négyszerese a magyarországinak.

Juhos Andrea arra hívja fel a figyelmet, hogy a kinti tanulás ne merüljön ki a vizsgákra készüléssel, azok letételével, ugyanis a papír önmagában kevés az elhelyezkedéshez. ?Arra biztatnék mindenkit, használja ki a Bécsben kínálkozó karrierépítési lehetőségeket. Vegyen részt az egyetemi diákkörök munkájában, építsen kapcsolatokat diáktársaival. Ne csak magyarokkal barátkozzon, hanem osztrákokkal is! Vállaljon diákmunkát vagy szakmai gyakorlatot egy cégnél, forduljon a karrierirodához.?

Ugyan Magyarországon is működnek már karrierirodák, az ausztriaiak mégis néhány lépéssel előttünk járnak. Az Universität Wien irodájában (www.uniport.at) például tapasztalt ? blogot is író ? karrierszakértők dolgoznak, akiknél ingyenesen lehet személyes tanácsadáson részt venni.

A LEGNÉPSZERŰBB OSZTRÁK EGYETEMEK

Az utóbbi három évben közel 40 százalékkal nőtt az Ausztriában tanuló magyarok száma. A 2009-es őszi félévben a bécsi Magyar Diákok Egyesülete legfrissebb, a Haszon számára készített összesítése szerint 1455 magyar iratkozott be a szomszédos ország valamelyik egyetemére.

Egyetem

 

2006

 

2009

 

Universität Wien

 

334

 

517

 

Wirtschaftsuniversität Wien

 

234

 

277

 

Technische Universität Wien

 

90

 

151

 

Universität für Musik Graz

 

94

 

95

 

Universität für Musik Wien

 

108

 

91

 

Karl-Franzens-Universität Graz

 

59

 

74

 

Összesen

 

1125

 

1455

 

Bécs

 

869

 

1137

 

Graz

 

174

 

216

 

Forrás: www.mde.hu - Magyar Diákok Egyesülete (Ausztria)

A BEJUTÁS LÉPÉSEI

 

 • A grazi Karl-Franzens-Univerität példáján mutatjuk be a bejutás lépcsőit. Az időpontok és a kritériumok egyetemenként eltérhetnek.
 • A grazi egyetemen csak a pszichológia szakra van felvételi vizsga, a többire nincs.
 • Évente kétszer lehet beiratkozni, a tavaszi (ők nyárinak hívják) és az őszi (ott téliként nevezett) szemeszterre. A legközelebbi beiratkozási szezon 2010. július 12-én indul egy előzetes regisztrációval (Vorerfassung). Az előjelentkezés egy internetes oldalon történik, amit értelemszerűen kell kitölteni: http://www.uni-graz.at/vorerfassung/
 • Ezt követően érkezik egy visszajelzés a felvételhez szükséges dokumentumokról. A szükséges dokumentumok magyarként:
 • Az érettségi hitelesített fordítása ? Magyarországon az OFFI végzi. Szükséges a budapesti Osztrák Nagykövetség hitelesítése vagy egy Ausztriában bejegyzett fordító jóváhagyása.
 • Aki mesterszakra szeretne menni, annak a magyar bsc (alapdiploma) fordítása
 • Felsőfokú német nyelvtudás vagy német érettségi. Elfogadják az Österreichisches Sprachdiplom C1 fokozatát (a budapesti Osztrák Intézetben letehető)
 • A beiratkozás egy előre egyeztetett időpontban augusztus végén, szeptember elején történik. Ekkor kell minden szükséges dokumentumot bemutatni.
 • Ezt követően 5 munkanapon belül kell befizetni a 16,86 eurós hallgatói tagsági díjat.
 • Ha ez megtörténik, akkor a hallgató megkapja a PIN-kódot az egyetem internetes rendszeréhez (UNIGRAZonline). Itt lehet tantárgyakat felvenni, az előadások idejét megtekinteni, vizsgára jelentkezni, a kedvezményes tömegközlekedéshez szükséges tanulmányi igazolást kinyomtatni és minden, a tanuláshoz szükséges információhoz hozzájutni.

 

KÖLTSÉGVETÉS

 

 • Ennyibe kerül a kinti tanulás
 • Jelentkezési költségek, érettségi fordítása: 15 ezer forint.
 • Társadalombiztosítás: 5 ezer forint/hó (a magyart fizetve jár az EU-s kártya).
 • Lakhatás, étkezés, közlekedés: 400 euró/hó (100 ezer forint) kollégiumban, albérletben, ebben a rezsi is benne van.
 • Tankönyvek: 150 euró/félév (40 ezer forint), ám ez szaktól függ. Használtan is lehet venni, az olcsóbb.
 • Hazautazás (havi két alkalommal): 8-20 ezer forint (busszal a legolcsóbb, vasúton drágább).
 • Összegzés: Egy havi megélhetés Bécsben egyetemistaként körülbelül 500 euró (133 ezer forint)

 

Finanszírozási lehetőségek

 

 • Tanszéki munka (nem kell munkavállalási engedély) 500?1000 euró/hó.
 • Magyar diákhitel: Ausztriában tanulva is fel lehet venni, havi 40 ezer forint a felső limit.
 • Diákmunka: legálisan csak munkavállalási engedéllyel lehetséges, de sok esetben másként is megoldható (például vállalkozói státuszban). Jellemzően 8?12 euró az óradíj.
 • Egyetemi ösztöndíjak: pályázat útján szerezhetők, ehhez a helyi hallgatói önkormányzattól lehet információt kérni.
 • Erasmus-ösztöndíj: vendéghallgatóként havonta 300-400 euró.

 

Egyetemek/Főiskolák

2012. január 15., vasárnap - Lóránt.

Köznevelés online
2012-01-10 13:19:52
Ausztriában a magyarok is ingyen tanulhatnak az egyetemeken.

Több hírportál is közzétette az információt, miszerint Ausztriában életbe lépett az az új törvény, amely eltörli az osztrák felsőoktatási intézményekben a tandíjat. Mostantól az egyetlen költség a diákegyesületi tagdíj – szemeszterenként 15 euró.

Más változás is van a korábbihoz képest, írja például a szervuszausztria.hu: enyhül a felvételi szigor, és néhány szakon – például a publicisztika karon - eltörölték az eddigi rostát. A művészeti fakultásokat kivéve most már csak az orvosi egyetemen és a pszichológia szakon korlátozzák a hallgatók számát.

Az orvosi egyetemeken ugyanakkor az eddigi 1500-ról 2400-ra emelik a felvehető diákok számát. Maradt viszont a kvótaszabályozás – vagyis hogy a létszám 75 százalékát kötelezően osztrákok teszik ki: ez elsősorban a német roham elleni védekezés. Az ottani szigorú felvételi korlátozás miatt ugyanis az orvosnak készülő német fiatalok jelentős része nem jut helyhez, s így Ausztriában próbálkozik.
A magyar diáknak ez azt jelenti, hogy - amennyiben EU-érettségivel és aktív német nyelvtudással rendelkezik, ingyen tanulhat bármelyik osztrák egyetemen. Akár több szakon egyszerre – ez esetben is marad a tandíjmentesség.

További információt az ausztriai Magyar Diákok Egyesületétől, az Ausztriában tanuló magyarok szervezetétől lehet kapni. Az Egyesület minden hónap második szerdáján fogadóórát tart a Collegium Hungaricum bécsi székházában (1020 Hollandstrasse 4.). Minden további információ megtalálható az MDE honlapján: http://cms.mde.hu.

Forrás: www.europa.euA Linzi Egyetem Távoktatási Központja
Általános információk a távoktatásról, a szolgáltatásokról, a Szövetségi Köztársaság különböző tartományaiban működő különböző oktatási központokról és az együttműködő egyetemekről.
http://www.esc.ac.at [EN][DE]
Ausztriai felsőoktatási portál
Portál az egyetemekről, a szakoktatásról, a kutatási központokról, könyvtárakról és a felsőfokú oktatásról. Az oldal olyan egyéb hasznos információforrásokat is nyújt, mint a vonatmenetrendek vagy Ausztria online telefonkönyve.
http://www.portal.ac.at [EN][DE]
Ausztriai iskolai portál
Az osztrák közoktatással és oktatási szolgáltatásokkal kapcsolatos információk tárháza. A portál különféle anyagokat, az „Eduthek” menüpont alatt található, letölthető dokumentumokat, taneszközöket tartalmaz, valamint egy olyan országos adatbázist működtet, mely az iskolakeresésben nyújt segítséget.
http://www.schule.at [DE]
Egyetemi továbbképzések és tanfolyamok
Általános információk egyetemi tanfolyamokról és továbbképzésekről, az egyes ajánlatok tudományágak szerinti felsorolása a képzések rövid leírásával együtt.
http://www.bmwf.gv.at/wissenschaft/national/studieren_in_oesterreich/univer [DE]
Külföldi képesítések és oklevelek elismerése
Ezen az oldalon tájékoztatást kapsz arról, hogy Ausztriában hol és milyen módon ismerik el a bizonyítványodat, okleveledet, diplomádat.
http://www.bmwf.gv.at/english/science/enic_naric_austria [EN][DE]

 

Egyetemre jelentkezés

Az intézménybe jelentkezőnek csupán az érettségi bizonyítvány másolatát kell benyújtani. Azonban néhány intézmény kötelezheti a jelentkezőt a választott kurzusnak megfelelő kiegészítő vizsgákra. A művészeti és zenei egyetemeken mindenkinek felvételi vizsgát kell tennie.

 

Felvételi jelentkezés

A téli szemeszterre szeptember 1, a nyári szemeszterre február 1-e a határidő. Pót jelentkezési időszak a téli szemeszterre november 30, a nyári szemeszterre április 30-ig kell jelentkeni. Intézményenként a határidők eltérőek lehetnek.

A jelentkezések általában internetes regisztrációval kezdődnek. A pót jelnetkezések esetén 10% -kal magasabb a tandíj.

 

 

Bécs:

Universität Wien
Medizinische Universität Wien
Technische Universität Wien
Universität für Bodenkultur Wien
Wirtschaftsuniversität Wien
Veterinärmedizinische Universität Wien
Akademie der bildenden Künste
Universität für angewandte Kunst in Wien
Universität für Musik und darstellende Kunst in Wien

 

Graz:

Medizinische Universität Graz
Technische Universität Graz
Universität Graz (Karl-Franzens-Universität Graz)
Universität für Musik und Darstellende Kunst Graz

 

Krems:

Universität für Weiterbildung Krems (Donau-Universität Krems)

 

Leoben:

Montanuniversität Leoben

 

Linz:

Universität Linz (Johannes Kepler Universität Linz)
Kunst Universität Linz - Universität für künstlerische und industrielle Gestaltung

 

Salzburg:

Universität Salzburg (Paris-Lodron-Universität Salzburg)
Universität für Musik und darstellende Kunst (Mozarteum Salzburg)

 

Innsbruck:

Universität Innsbruck (Leopold-Franzens-Universität Innsbruck)
Medizinische Universität Innsbruck

 

Klagenfurt:

Alpen-Adria-Universität Klagenfurt

 

Magán Egyetemek

Privatuniversitäten Österreichs

Ausztria: megszüntetnék az évismétlést, több pénzt adnának az egyetemeknek

MTI
2011.11.04., 08:24 2011.11.04., 12:38 293 0

Népi kezdeményezés indult csütörtökön Ausztriában az oktatás reformja érdekében. A kezdeményezők saját megfogalmazásuk szerint "igazságos, hatékony és a világra nyitott oktatási rendszert" szeretnének, amely a korai gyermekkortól kezdve fejleszti a gyermekek tehetségét és segít gyengébb képességeik javításában.

Forrás: Wikipedia

Legfontosabb követeléseik között szerepel az évismétlés megszüntetése, az egyetemek költségvetési támogatásának megemelése, a napközi kínálatának kiépítése. Hét nap alatt százezer támogató aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy a parlament foglalkozzon a népi kezdeményezés követeléseivel.

Az ötletgazdája Hannes Androsch vállalkozó, volt szociáldemokrata politikus legelőször egy éve jelentette be a népi kezdeményezés tervét. A hosszúra nyúlt előkészítő kampány alatt Androschnek végül sikerült felsorakoztatnia maga mögött mindkét kormánypárthoz és az ellenzéki Zöldek környezetébe tartozó társadalmi szervezeteket egyaránt. A kezdeményezés sikere egyelőre kétséges.

Javítja az esélyeket, hogy - bár szinte az utolsó pillanatban - az egyetemi rektorok és a hallgatói önkormányzat is támogatásukról biztosították Androsch mozgalmát. A mintegy 200 ezer szavazati joggal rendelkező egyetemi hallgató mindegyike elektronikus levelet kap egyetemének rektori irodájától, amelyben arra buzdítják, hogy keresse fel a mozgalom internetes honlapját és ha egyetért a programpontokkal, akkor "éljen állampolgári jogával" és írja alá a petíciót. Noha a népi kezdeményezés kampánya gyakorlatilag a jelenlegi kormány oktatáspolitikáját is bírálta, végül aláírását ígérte Claudia Schmied szociáldemokrata (SPÖ) oktatási miniszter is.

A felsőoktatás ügye az egyik legfontosabb politikai témák közé tartozik Ausztriában, s az elmúlt években újra és újra napirendre került. Miután 2008-ban a legtöbb egyetemen eltörölték a felvételi vizsgákat és a tandíjat, tavaly tüntetésekhez vezetett a túlzsúfoltság és az, hogy a diákok az oktatás színvonalának csökkenését érezték. A nyitott osztrák egyetemi rendszerre terhet ró az is, hogy nagy számban iratkoznak be német fiatalok ausztriai képzésekre, különösen a Németországhoz közeli osztrák városokban. A tüntetések résztvevői, majd az egyetemek maguk is több költségvetési támogatást követeltek. Az egyetemek egy része részleges szelektáló vizsgákat vezetett be, s felmerült a tandíj visszaállítása is.

Az Androsch-féle kezdeményezés követelései között eredetileg szerepelt volna a középiskolai oktatás egységesítése is. Az "egységes iskola" fogalma szintén erősen megosztja a politikai nézeteket. Bevezetését Ausztriában az SPÖ évtizedek óta szorgalmazza, mert az szerinte elősegítené, hogy érvényesüljön az esélyegyenlőség.

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) ezzel szemben elutasítja és ragaszkodik ahhoz, hogy fennmaradjon a gimnáziumi oktatási forma. Az egységesítés gondolata kellő támogatás hiánya miatt végül módosított formában, "teljesítmény szerint differenciált, magas színvonalú közös iskola" formájában került bele a szövegbe. A szavazati jog alsó korhatárával megegyezően minden tizenhatodik évét betöltött osztrák állampolgár támogathatja aláírásával a népi kezdeményezést.

Asztali nézet